Quantcast
Channel: Startups – Ondernemers Effect
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11

Welke rechtsvorm past het best bij jou?

$
0
0

Wanneer je een bedrijf start is de eerste stap: het kiezen van een rechtsvorm. Er zijn verschillende rechtsvormen en elke rechtsvorm heeft zijn voordelen en nadelen. Je kunt deze rechtsvorm later nog aanpassen, maar dit is niet gemakkelijk en er zitten vaak (hoge) kosten aan verbonden. Het beste kies je dus voor de geschikte rechtsvorm vóórdat je een bedrijf begint. Welke rechtsvormen zijn er en welke past het best bij jouw bedrijf? Wij hebben ze op een rijtje gezet!

De Eenmanszaak

De meeste starters kiezen voor de rechtsvorm ‘eenmanszaak’. Zoals de naam al doet vermoeden is er bij deze rechtsvorm sprake van één eigenaar. Dit hoeft niet perse te betekenen dat er maar één persoon werkzaam is in de onderneming. Je mag als eenmanszaak dus wel mensen in dienst hebben. Het oprichten van een eenmanszaak is relatief eenvoudig. Er hoeft bijvoorbeeld geen akte te worden opgemaakt. Wel dien je je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Een nadeel van deze rechtsvorm is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen zakelijk vermogen en privé-vermogen. Gaat het goed mis met je bedrijf? Dan loop je ook risico over je persoonlijke bezittingen als je koophuis en bijvoorbeeld je inventaris. Dit is dus iets om goed over na te denken.

rechtsvorm-2

Het VOF

Het VOF, oftewel het Vennootschap Onder Firma, heeft meerdere vennoten (eigenaren). Ook aan deze rechtsvorm worden verder geen bijzondere eisen gesteld. Toch is het verstandig om een zogeheten vennootschapscontract op te laten maken. Hierin kun je onderlinge afspraken contractueel vastleggen zodat er later geen misverstanden ontstaan.  Ook bij een VOF wordt er geen onderscheid gemaakt tussen zakelijk- en privé-vermogen. Alle vennoten zijn dus met hun privé-vermogen aansprakelijk wanneer het mis gaat.

De BV

De BV, oftewel Besloten Vennootschap is een populaire rechtsvorm. Kenmerkend voor deze rechtsvorm is de verdeling van het kapitaal. Deze wordt namelijk in aandelen verdeeld. Zo wordt het risico van vennoten dus als het ware beperkt. De aandelen zijn in bezig van aandeelhouders, maar kunnen niet vrij verhandeld worden. De BV is eigenlijk geen rechtsvorm, maar een rechtspersoon. Dit houdt in dat in veel gevallen de BV zelf aansprakelijk is voor eventuele schulden. Dus niet het privé-vermogen van de eigenaren. In enkele voorbeelden gaat dit niet op. Bijvoorbeeld in het geval van wanbeleid.

De NV

De NV, oftewel Naamloze Vennootschap is ongeveer hetzelfde als een BV. Het verschil zit hem in de aandelen. Bij een NV zijn de aandelen wel overdraagbaar. Deze aandelen kunnen dus van eigenaar wisselen. Daarnaast heb je voor de oprichting van een NV een startkapitaal van maar liefst 45.000 euro nodig.

De Vereniging

Een Vereniging is een unieke rechtsvorm waarbij het maken van winst ondergeschikt is. Deze samenwerkingsvorm houdt in dat iedereen een ‘gemeenschappelijk doel’ heeft en dat de gemaakte winst enkel gebruikt mag worden om dit gemeenschappelijke doel te bewerkstelligen. Denk bijvoorbeeld aan een voetbalvereniging. Beslissingen bij een Vereniging worden gemaakt tijdens de Algemene Ledenvergadering, waarbij elk lid een stem heeft.

rechtsvorm-3

Lees ook: Zo pak je een wanbetaler aan: 6 tips!

De Stichting

Een stichting is enigszins vergelijkbaar met een vereniging. Deze twee rechtsvormen hebben gemeen dat je niet vrij bent om te kiezen wat je met de winst wilt gaan doen. In het geval van een stichting ben je verplicht om de winst te gebruiken om je sociale doel te bewerkstelligen. Een stichting heeft, in tegenstelling tot een vereniging, geen leden. Een stichting kan worden opgezet door een of meerdere personen. Voorbeelden van stichtingen zijn bijvoorbeeld goede doelen of organisaties die zich inzetten voor goede doelen.

Overige rechtsvormen

Dit waren de populairste rechtsvormen. Andere, minder populaire rechtsvormen zijn: De coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij, de Commanditaire Vennootschap en het Maatschap.

Voor welke rechtsvorm heb jij gekozen en waarom? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Het bericht Welke rechtsvorm past het best bij jou? verscheen eerst op Ondernemers Effect.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 11